Plan mot diskriminerande och kränkande behandling

Varje läsår skriver skolan en gemensam plan för att minska antalet diskrimineringar och kränkningar i skolmiljön.

Här kan du ta del av några av de punkter som vi på Västra Stenhagenskolan kommer fokusera på läsåret 24/25.

Flera gånger i veckan blir en eller flera elever utsatta för kränkande behandling. Det vanligaste är att kränkningen är fysisk eller verbal. Målet är att det inte ska ske någon diskriminerande eller kränkande behandling i skolan. 

Öka studieron i klassrummen

Många kränkningsärenden sker i klassrummet under lektionstid. Genom att öka studieron i klassrummet ser vi att antalet kränkningar kommer minska, som en effekt av ett mindre rörigt klimat. Bättre studiero kan också leda till höjda studieresultat och ökad trivsel i skolan. 

Identifiera elever och områden i skolan som skapar otrygghet

Skolan har sedan i augusti 2024 övervakningskameror. Genom att använda kamerorna kan vi identifiera vilka elever som utför kränkningar och om det finns områden i skolan där det sker mer eller mindre antal kränkningar. 

Minska antalet elever i korridorerna under lektionstid

Att elever är i korridorerna på lektionstid ökar risken för att kränkningar sker, detta då det under lektionstid är färre vuxna i rörelse i korridorerna. Eleverna som är i korridorerna under lektionstid missar också viktig information och kunskap som ges ut på lektionerna vilket 

Problematisera användandet av rasistiska "skämt"

Skolan har på senare tid uppmärksammat att elever frekvent använder sig av rasistiska uttalanden, att vissa elever "skämtar" om elevers etniska och kulturella bakgrund. 

Prata gärna med ditt barn om dessa punkter. Får du kännedom om att ditt barn har blivit utsatt eller utsatt någon för kränkande behandling kan du kontakta någon i elevhälsan.

30 september 2024